Verslag NK 2012 Schermen

Print Friendly, PDF & Email

NK 2012 Schermen – Almere 26 en 27 mei 2012

Terwijl in Nederland het kwik opliep tot zomerse hoogte, verzamelden de schermers zich in de Topsporthal. Voor wie niet op de navigatie vertrouwde, maar op het blote oog, was deze -van airco voorziene – locatie eenvoudig te vinden; pal naast de A6.

Op zaterdag was een voorrondedag die een open inschrijving kende. Met name bij heren floret en heren degen leidde deze uitnodiging tot een groot deelnemersveld, wat de competitie extra uitdagend maakte: Er waren per categorie, slechts acht plaatsen te verdelen voor de Finale-dag; de lat lag hoog.

 

NK 2012 Schermen - Foto: Anita Riemersma (www.anitareimersma.nl)

NK 2012 Schermen - Foto: Anita Riemersma (www.anitareimersma.nl)

De andere acht plaatsen waren zogenaamde ‘direct geplaatsten’. De namen één tm vier hadden deze ranking verdiend door hun positie op de Nederlandse Ranglijst en de nummers vijf tm acht door de KNAScup ranglijst.

De zondag startte direct met een tableau van 16. Dankzij de soepele organisatie van het wedstrijdburau o.l.v. Oscar Kardolus en Martin Ariaans en de onmisbare inzet van alle jury, kon om 14.30 uur gestart worden met de finales.

Gastheer Fencing Club Almere verzorgde een lichtshow op de loper, als warming up voor het publiek. Daarna werden de finalisten geintroduceerd door Irma de Ridder die het hele weekend als ‘speaker’ werkzaam was.

Dames Sabel: Sera Palings van Pallas tegen Antoinette Hofman (Scaramouche), welke door Sera gewonnen werd. Heren floret: Mats Stijlaart (Pegasus) tegen Sebastiaan Borst (OKK). Stijlaart, Nederlands Kampioen 2011, stond voor het 3e opeenvolgende jaar in de finale, maar moest in Borst zijn meerdere erkennen. Sonja Tol (DesVilliers) schermde de degenfinale wederom tegen Kelly Boone van zaal Kardolus. Tol won voor de 12e keer haar Nederlandse titel en is recordhoudster bij de dames wat het aantal titels betreft.

Bij heren sabel was het een onderlinge wedstrijd voor Deropement: Robbert Goossens tegen Mike Goedhart. Hoewel Goedhart lange tijd voor stond, was het Goossens die het Nederlands Kampioenschap won en prolongeerde. De finale dames floret was tussen Lola Tulen en Saskia van Erven. Tulen bevond zich in een flow en schermde vlot naar een winst positie. Bij 12-12 stond de stand weer gelijk en was het de geroutineerde van Erven die de laatste spannende punten maakte.

De laatste partij werd geschermd door Tristan Tulen en Bas Verwijlen. Tulen had de dag ervoor nog in Bratislawa geschermd op het EK U23, waar hij 9e was geworden. Zelf was hij niet tevreden over deze plek wat hem misschien de extra drive gaf voor deze degenfinale. Vanaf het begin zettte hij clubgenoot Bas Verwijlen op achterstand. Deze knokte net zo hard terug, maar telkens als de stand weer gelijk getrokken was, ontsnapte Tulen weer met een snelle onverwachte aanval. Hij was niet alleen snel maar ook trefzeker, menigmaal leverde Verwijlens schoen een punt op. Tulen werd de onverwachte, maar verdiende winnaar bij heren Degen.

Voor het huldigen van alle medaillewinnaars werden alle vrijwilligers bedankt. Speciale aandacht voor Ad van de Weg, die voor het tweede jaar met zijn Fencing Club Almere een prima NK heeft georganiseerd. Hulde!

Fotografe Anita Riemersma heeft in dit weekend foto’s gemaakt. Op haar website www.anitariemersma.nl staan ruim 400 foto’s die tegen betaling nabesteld kunnen worden.

NK 2012 Schermen - Foto: Anita Riemersma (www.anitareimersma.nl)

NK 2012 Schermen - Foto: Anita Riemersma (www.anitareimersma.nl)

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.