Toekenning subsidie Veilig Sporten

Print Friendly, PDF & Email

Deze maand werd bekend gemaakt dat de NTTB, SBN en KNAS ook in 2015 uitvoeringsbudget krijgen toegewezen vanuit het VWS programma Naar een Veiliger Sportklimaat. Dat is goed nieuws want uitvoerder NOC*NSF heeft gekozen voor kansrijke bonden. De aanvraag werd beoordeeld als ‘sterk’ met een ‘consistente aanpak’.

Concreet houdt dit in dat er ook in 2015 budget is om een aantal doelen te realiseren. Het belangrijkste doel voor de drie sportbonden is om ongewenst gedrag tijdens wedstrijden te voorkomen. Dit doen we door de spelregelkennis en het opleiden van scheidsrechters in de breedtesport te bevorderen. Een goede basiskennis van de regels leidt tot gewenst gedrag en tot adequaat optreden van de scheidsrechter. In de culturen van de drie sporten zit nu een groot ‘zelfregulerend vermogen’ wat prima is zolang het goed gaat.

De bonden gebruiken de subsidie om in gesprek te raken met besturen van hun clubs. Bewustwording van de sportcultuur binnen de club is belangrijk want is er al snel de neiging te denken dat het zo’n vaart wel niet zal lopen. Sport is immers emotie en dan gaat er ook wel eens iets mis. Maar voelen mensen zich thuis op jouw club en blijven ze daarom lid? Is er naast prestatie ook ruimte voor breedtesport, mogen jeugdleden ook gewoon plezier hebben in het spel of is er alleen maar aandacht voor ’talenten’? Hoe wordt er om gegaan met scheidsrechtelijke beslissingen? Kennen de scheidsrechters in de breedtesport de regels goed genoeg om goede beslissingen te kunnen nemen?

Voor KNAS ligt de focus op het opleiden van clubscheidsrechters en het aanbieden ‘Besturen met een Visie’ voor haar verenigingen.

Voor vragen of interesse in deelname kunt u contact opnemen met Ingrid Koppelman,
.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.