WK Kazan

Print Friendly, PDF & Email

Finaledag degen voor Bas. Om 10u was de hele Nederlandse delegatie in de zaal. Warming up, inschermen met Tom (eerste tegenstander Fayez is rechtshandig) concentreren en twintig minuten voor de geplande aanvangstijd naar de callroom.

Partij begon op tijd en na zo’n twintig seconden had de Egyptenaar de eerste treffer op zijn voet gekregen. Daarna kwam Bas geen moment echt in gevaar en kon hij de partij gecontroleerd uitschermen tot 15-7. Daarmee zat hij bij de laatste 32 op dit WK.

Volgende tegenstander was de Zwitser Heinzer, hoog geplaatst op de wereldranglijst en behalve om zijn agressieve schermstijl bekend om het arsenaal trucs waarmee hij tegenstanders uit hun spel probeert te halen. Bas had het al vaker meegemaakt en wist dat hij zich niet moest laten opfokken. De schermers waren aan elkaar gewaagd: 4-3 voor Heinzer na de eerste periode, 5-5 gelijk na de tweede. In de derde periode liep Heinzer uit, maar in de laatste minuut wist Bas met twee prima treffers de marge weer te verkleinen tot 14-12. Voor Heinzer het sein om de trucendoos open te doen: na zelf ruw op Bas te zijn doorgelopen vroeg hij de scheidsrechter om een kaart voor Bas. Gelukkig trapte die daar niet in, maar bevorderlijk voor de sfeer was het niet. Uiteindelijk won Heinzer de partij met 15-13 en eindigde het individuele toernooi voor Bas op de 30e plaats.

Geen medailles voor de Russen vandaag. Wereldkampioen degen bij de heren werd de Fransman Robeiri, die de Koreaan Park voorbleef. Gedeeld derde werden de Italiaan Carozzo en de Fransman Grumier. Bij de dames won de Italiaanse Fiamingo, die in de laatste periode een achterstand van 9-6 op de Duitse Heideman wist om te buigen naar een overwinning met 15-10. Het brons was voor de Oekraiense Shemyakina en de Estse Kirpu.

– Koen Sizoo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.