Equipe Cadetten Floret Heren

Print Friendly, PDF & Email

Equipeschermen is de mooiste vorm van schermen. Althans, dat vind ik. Er zit veel diepgang in, de emotionele lading is groot en schermers stijgen regelmatig boven zichzelf uit. Het mooiste is als de som van het team groter is dan de individuele delen. Helaas ben ik er zelf niet al te goed in. Heeft te maken met egoïsme, denk ik.

Gelukkig hadden we vandaag vier jongens cadetten die dit wel kunnen: het voor elkaar opnemen en ondanks tegenslag toch het best mogelijke eruit weten te slepen. Helaas was er wel eerst tegenslag. Ondanks een prima uitgangspositie voor de top 8 werden we gestopt door Letland in een ramp van een partij. Het is al besproken en zal nog verder besproken worden, maar ik ben meer geïnteresseerd in wat er daarna gebeurde.

De Belgen, Oekraïners en Israëliërs werden opzij gezet op juist die wijze die equipeschermen zo mooi maakt. Met lef, passie, discipline, scherpte en vooral team spirit. De schermers namen hun verantwoordelijkheid tijdens de partij, en ondersteunden vanaf de achterlijn. We hebben de uiteenlopende kwaliteiten en aandachtspunten van alle schermers gezien, maar als team was het één geheel met voornamelijk kwaliteiten. Ja, het ontbreekt aan ervaring en ja, er zijn nog veel fouten gemaakt, maar dit is wel de richting waar we naar op zoek zijn. De ervaring komt nog. Volgens bondscoach Andrea hebben we wel twee jaar laten liggen door de vorige seizoenen geen teams te sturen. We moeten dus inhalen en zorgen dat de volgende generatie dit niet hoeft.

Letland hadden we moeten pakken, hoewel ze nog vijfde zijn geworden. Op maximale kracht zouden we ook een kans gehad hebben tegen Frankrijk. Het mocht niet zo zijn. Als optimist zoek ik echter naar de positieve kanten, en ik denk dat die er na ons verlies zeker waren. Samenvattend, in Andrea’s woorden: “a great ninth place with many regrets”.

– Matthijs Rohlfs

Foto: Elles Asbreuk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.