Schermers bedanken scheidsrechters

Print Friendly, PDF & Email

In het kader van het traject ‘Samen naar een veilig sportklimaat’ stonden afgelopen week de scheidsrechters centraal gekoppeld aan ‘de week van de scheidsrechter’. Tijdens de Satellite World Cup SISTA-MMIT werden zowel binnenlandse als buitenlandse scheidsrechters bedankt voor hun inzet en beloond met een klein presentje. Tevens vond overhandiging plaats van een mapje met scheidsrechterskaarten en een tabel met de relevante artikelnummers uit de reglementen. Deze map is bedoeld om stil te staan bij de significante rol van de scheidsrechters in de sport. Een goede scheidsrechter draagt belangrijk bij aan een positieve sportbeleving door schermers.

Indra Angad-Gaur werd bijzonder uitgelicht voor haar verdienste binnen de Nederlandse Schermbond als voorzitster van de scheidsrechtercommissie. Indra heeft zelf altijd op het hoogste niveau geschermd. Zo heeft zij meerdere wereldbekers gewonnen en heeft zij deelgenomen aan EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Tijdens de world cup SISTA-MMIT dit weekend was zij scheidsrechter, desondanks wist zij even tijd vrij te maken voor een kort interview.

Jullie zijn zojuist in het zonnetje gezet, vind jij dat de rol als scheidsrechter vaak onderbelicht wordt?
In het algemeen worden scheidsrechters in het schermen onderbelicht. Dit is ook wel logisch, aangezien de sport draait om de sporters. Er wordt dan vaak gefocust op wat in de spotlights staat en niet op dat wat er in de schaduw staat.

Vind je dan dat de scheidsrechters te weinig waardering krijgen?
Als scheidsrechter ben je binnen het schermen onderdeel van de partij. Je hoort als scheidsrechter vaak alleen wat als er iets niet goed gaat en je hoort bijna nooit wat als het wel goed gaat, daarom denk ik dat de waardering wel iets omhoog mag voor scheidsrechters binnen het schermen.

Even toegespitst op jouw scheidsrechterscarrière, hoe lang ben jij al scheidsrechter?
Ik heb al heel lang mijn scheidsrechtersdiploma, maar ik ben pas sinds 2010 actief aan het jureren.

Als schermer ben je zelf ook zeer succesvol geweest. Als je nu terugkijkt, wat vind je dan leuker: het schermen of het jureren?
Eigenlijk blijft schermen het leukste. Dat blijft zo, alleen het presteren op hoog niveau gaat over. Je kunt niet voor eeuwig de beste van de wereld zijn. Hetgeen ik nu zo leuk vind aan jureren, is dat ik weer onderdeel van de partij uit maak en het geeft mij weer de mogelijkheid om de beste te worden.

Is het noodzakelijk om zelf op hoog niveau geschermd te hebben, om zelf top scheidsrechter te worden?
Ik denk dat dit op de disciplines sabel en floret niet anders kan. Op het wapen degen ligt dit denk ik anders, bij dit wapen is het meer een kwestie van regels kennen en speelt het ‘gevoel’ minder mee.

Wat voor een eigenschappen heeft een scheidsrechter nog meer nodig?
Een dikke huid en relativeringsvermogen. Verder moet je betrokken bij het spel zijn, je staat er naast de loper om de sporters te helpen.

Je bent tevens voorzitster van de scheidsrechterscommissie, kan jij een tipje van de sluier geven wat er nog op het programma staat?
Er zijn voornemens om een traject op te starten om met groepen scheidsrechters wedstrijden in het buitenland te bezoeken. Daarbij willen we ook video-opnames maken om later te analyseren. Ook sluiten we aan bij de opleiding ” scheidsrechterscoach” van NOC*NSF. Met behulp van deze activiteiten kunnen scheidsrechters zich verder ontwikkelen. Verder willen wij de mogelijkheden bekijken om in Nederland bij de trainingsstages van schermers en coaches aan te sluiten om zo met de scheidsrechters samen op een hoger niveau te komen.

Ten slotte, wat zijn jouw ambities als scheidsrechter?
Eerst wil ik een internationaal titeltoernooi jureren met als uiteindelijk doel de Olympische Spelen te jureren.

De scheidsrechterscommissie is op zoek naar enthousiaste nieuwe scheidsrechters. Wil jij de scheidsrechters van Nederland versterken stuur dan een mail naar
. Voor verdere informatie kunt u terecht op: http://www.knas.nl/node/2317. De commissie is op zoek naar scheidsrechters van alle niveau’s, van zowel clubscheidsrechters tot scheidsrechter op nationaal niveau.

door: Robbert Goossens, PR cie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.