WK Kazan

Print Friendly, PDF & Email

De (eerste) dag van de waarheid. Donderdagmiddag om drie uur begonnen Bas Verwijlen,Tristan Tulen en Tom Bontes aan hun poulewedstrijden op dit WK. Bas op de gele loper in de finalezaal, Tristan en Tom allebei op een loper in de grote zaal aan de andere kant van het gebouw, zodat het begeleidingsteam heen en weer moest pendelen om alle partijen te kunnen volgen.

Bas kwam wat stroef op gang, won wel vier van zijn zes partijen maar verloor (net) van de Oezbeek Kudayev en van de Fin Roslander. Pas in de laatste partij, tegen de sterke Chinees Jiao, begon het echt goed te lopen, zodat hij de poule toch met een goed gevoel afsloot. Tristan won in zijn poule keurig drie partijen van de zes; Tom had de pech dat een van de minder sterke schermers in zijn poule niet op kwam dagen, en kwam op twee winst- tegen drie verliespartijen. Alledrie waren daarmee geplaatst voor het tableau.

Als eerste – maar toen was het inmiddels al wel bijna avond – kwam Tom op de loper, tegen Marcel Bas uit Polen. De Pool liep in de eerste twee periodes met goede aanvallen uit tot 11-8. In de derde periode wist Tom die achterstand tot 1 treffer terug te brengen. Bij de stand 14-13 nam hij bij een schijnaanval iets te veel risico, waardoor de Pool met een tegenaanval de laatste treffer kon maken. Daarmee kwam voor Tom een einde aan zijn eerste optreden op een senioren-WK, dat zeker goede hoop geeft voor de toekomst.

Een paar lopers verder was Tristan intussen begonnen aan zijn partij tegen de Amerikaan Jimmy Moody, die hij een paar maanden geleden in Bern ook al was tegengekomen en toen had verslagen. Zoals vaker bij het degenschermen bleken in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Moody bleek een meer dan goede dag te hebben en frommelde de ene na de andere treffer langs Tristans doorgaans zo solide weringen. Het lukte Tristan niet een effectief antwoord te vinden en uiteindelijk verloor hij de partij met 15-10.

Bas had in de eerste ronde van de eliminatie een vrijstelling; in de tweede ronde moest hij aantreden tegen de opkomende Spanjaard Yulen Pereira, een atletische schermer met een Franse greep en een groot technisch en tactisch repertoire. Bas had zelfvertrouwen overgehouden aan de goede laatste partij in de poule, goed zijn tactiek bepaald en precies op het juiste moment een espresso gedronken, en ging als een raket van start. De eerste twee treffers kon Pereira hem nog bijhouden, maar vervolgens maakte de Spanjaard nog maar een enkele treffer tegen dertien voor Bas. Voettreffer, coupé, flèche, tegenaanval, wering-riposte, alles lukte. Met 15-3 plaatste Bas zich voor het tableau van 64 van aanstaande zondag. Dan moet hij het in eerste instantie opnemen tegen de Egyptenaar Fayez.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.