Wet Markt en Overheid per 1 juli in werking

Print Friendly, PDF & Email

In diverse media is onlangs bericht dat NOC*NSF een brief heeft gestuurd naar alle gemeenten om een uitzondering te maken voor sport als zijnde een economische activiteit vallend onder de wet Markt en Overheid. Deze wet is per 1 juli 2012 ingegaan en had een implementatietijd van 2 jaar. 1 juli 2014 moeten de gemeentes derhalve hun beleid op de wet hebben afgestemd.

Samenwerkingspartner NTTB ontving naar aanleiding van de berichtgeving ook enkele mails van verenigingen die vrezen dat de huurprijs van hun accommodatie onder de nieuwe wet omhoog zal gaan. De NTTB verwijst naar het bijbehorende dossier op de website van de VNG voor informatie over de inwerkingtreding van deze wet. Zo schrijven zij op 18 april jl.: “De gemeente kan beleid ontwikkelen dat overeenkomt met de gedragsregels uit de Wet, waaronder het vragen van een kostendekkende huur. Maar ze kan na gedegen onderzoek ook besluiten dat de exploitatie van de sportaccommodatie een Dienst van algemeen economisch belang (Daeb) is. Gemeenten maken momenteel een keuze tussen één van deze beleidsmogelijkheden.”

Ons advies is dan ook: informeer bij uw gemeente wat de inwerkingtreding van de wet Markt en Overheid betekent voor uw vereniging. Informeer dan ook gelijk welke (vervangende) subsidiemogelijkheden de gemeente biedt om sport te stimuleren. Vaak zit er een verband tussen beide.

Voor vragen of het delen van uw ervaringen op dit punt, kunt u mailen met Maartje Snelders, verenigingsadviseur NTTB.

Links:
Artikel Metro
Brief NOC*NSF
Reactie Sport en Gemeenten op brief NOC*NSF
Website VNG

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.