Sensatie in Straatsburg

Print Friendly, PDF & Email

Het Nederlandse degentrio (Bas Verwijlen, Tristan Tulen en Tom Bontes) heeft voor een sensatie gezorgd op de Europese Kampioenschappen Schermen in Straatsburg. Voor het eerst sinds lange tijd vaardigde Nederland een degenteam uit en dit werd meteen een succes. Het trio heeft een negende plek weten te bemachtigen.

Bij de start van het toernooi was Nederland als laatste geplaatst. Het tableau wordt ingedeeld aan de hand van punten, die gedurende het seizoen kunnen worden bemachtigd op wereldbekerwedstrijden. Het degentrio kwam tijdens het EK voor het eerst gedurende dit seizoen als team in actie.

Zweden, als zestiende geplaatst, was de eerste tegenstander van Oranje. Zweden werd gemakkelijk opzij gezet met een overtuigende 45-27 overwinning. Vervolgens moesten Bas, Tristan en Tom het opnemen tegen Hongarije dat als eerste was geplaatst. Hongarije, ook wel bekend als de nummer één op de wereldranglijst, kwam met de schrik vrij. Bas, Tristan en Tom wisten het Hongarije lang heel lastig te maken en tot aan de 30 treffers ging het gelijk op. Helaas trok Hongarije uiteindelijk aan het langste einde door de partij met 45-32 naar zich toe te trekken. Verloren maar niet verslagen putten de heren van Oranje moed uit deze partij: na de verliespartij tegen Hongarije moest het Nederlandse team nog schermen om plaats 9-16.

De volgende tegenstander was ook zeker niet de minste: Duitsland, met in het team onder andere Fiedler die Bas Verwijlen uitschakelde op de Olympische Spelen. Bas heeft echter met hulp van teamgenoten Tristan en Tom zoete wraak genomen door Duitsland te verslaan met 45-37. Met deze sensationele overwinning stormden de heren door naar de volgende tegenstander: Polen. Polen, de nummer zeven van de wereld, werd ook verslagen met 45-41. Tenslotte moest Oranje strijden om plek negen tegen Tjechië. Het degentrio wist het eerdere succes door te trekken en versloeg Tjechië met 45-40. Nederland eindigt hierdoor als negende op de Europese Kampioenschappen.

Na een lange afwezigheid van een Nederlands team op een titeltoernooi, kan men niet anders concluderen dat de degenheren thuishoren op het hoogste niveau. Grote vraag is of dit succes smaakt naar meer. De wereldkampioenschappen die over een maand in Kazan (Rusland) plaatsvinden vormen een goede gelegenheid voor opnieuw een topprestatie van dit succesvolle degentrio.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.