Achter de schermen

Print Friendly, PDF & Email

Pech in de vorm van blessureleed, maar ook doorzettingsvermogen kenmerkten het schermtoernooi voor de meisjes floret cadetten vandaag. Het was afwisselend spannend, emotioneel, frustrerend en mooi.

Marcella kampt al enige tijd met een beenblessure waarvan we hoopten dat deze inmiddels voldoende hersteld zou zijn. Tijdens de laatste voorbereidingen kwamen we er achter dat dit niet zo was. Marcella kon goed ingetaped wel de loper op, maar van echt schermen kwam het niet. Op het sterke EK maak je dan helaas geen kans en kom je niet verder dan een paar punten. Een fikse teleurstelling voor haar.

Thyrza begon sterk maar wist een goede partij niet af te maken. Het is mogelijk dat dit voor een groot deel het vervolg van de poule heeft bepaald, aangezien zij in de overige partijen meer moeite had om tot scoren te komen. De verschillen waren vaak klein, op twee partijen tegen topschermers na. Acties werden goed voorbereid, maar Thyrza kreeg de lampjes niet aan het branden. Haar enige overwinning was echter keurig. Gedisciplineerd en trefzeker liet zij het spel zien dat op dit niveau tot resultaat kan leiden. We hopen dat het een goede leerervaring was.

Myrthe kwam gisteren tijdens de training met verontrustend nieuws dat haar hamstring pijn deed. Uitvallen en overige explosieve bewegingen waren hierdoor niet goed uitvoerbaar. Tijdens de warming-up voor de wedstrijd kwamen de klachten erger terug. Het strategische plan moest daarom drastisch worden aangepast: geen aanvallen, maar schermen op riposte, overname en tegenaanval. Myrthe liet zien zeer volwassen, geduldig en vechtlustig te kunnen schermen. Vrijwel alle tegenstanders trapten in de valstrik, maar vanwege de beperkte bewegelijkheid kon niet altijd geprofiteerd worden. Desondanks lukte het Myrthe om twee partijen knap te winnen. De eliminatie tegen de Franse Millepied (top 8) begon goed met een 3-1 voorsprong, maar de kwaliteit van de tegenstandster was te groot om dit vast te houden. Desondanks mag eerstejaars cadet Myrthe hoopvol zijn voor de toekomst.

Elize heeft dit seizoen al zeer goed schermen laten zien, maar in de poule kon ze dit niet vanaf het begin ten tonele brengen. De eerste drie partijen gingen verloren en de weerbaarheid werd op de proef gesteld. Gelukkig wist Elize zich terug te knokken naar twee overwinningen. Dit hadden er minstens vier kunnen zijn, maar het EK is altijd een onvoorspelbaar toernooi. De eliminatie tegen de hogergeplaatste Zurowska uit Polen begon met focus en strijdlustigheid van Elize. Na een comeback van de Poolse kon Elize opnieuw een voorsprong op- en uitbouwen. De laatste punten werden volgens plan en met goede timing en nauwkeurigheid uitgevoerd. De eliminatie bij de 32 tegen de zeer beweeglijke en technisch vaardige Russin Abdrakhmanova wilde helaas niet lukken. De score van 4-15 is enigzins vertekend. Elize kon met goede voorbereidingen een flink aantal kansen creëren die echter niet verzilverd werden met een brandende lamp. Een kwestie van techniek, omgaan met stress en ervaring op dit topniveau. Als eerstejaars cadet tot de beste 32 van Europa behoren is een heel goed resultaat, en ik verwacht nog zeer veel vooruitgang bij Elize de komende jaren.

– Matthijs Rolfs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.