De langste seconde op de Olympische Spelen 2012 (schermen): Heidemann (DUI) – Shin (KOR)

Print Friendly, PDF & Email
A Lam Shin (KOR) gebroken na verlies in extra tijd.

A Lam Shin (KOR) gebroken na verlies in extra tijd.

Het was een en al controverse op de Olympische Spelen 2012 bij de tweede halve finale wedstrijd in het Dames Individueel Degen aan het einde van de westrijd tussen Britta Heidemann (DUI) en A Lam Shin (KOR). Een protest over de tijdwaarneming heeft het Olympische evenement zwaar vertraagd en Shin wordt achtergelaten om te wachten op de piste, terwijl het formele protest wordt afgehandeld.

De wedstrijd kwam tot een 5-5 gelijkspel conform de regelgeving en Shin werd bekroond met prioriteit voor de extra minuut speeltijd. Volgens de FIE en de Olympische regels voor schermen, is de extra tijd “sudden death”, wat betekent dat een enkelvoudige treffer de wedstrijd beslist. Als er geen treffer wordt gemaakt tijdens die minuut, dan is de schermer met prioriteit winnaar van de wedstrijd.

Tijdens de minuut drukte en duwde Heidemann Shin terug naar haar einde van de piste, maar iedere keer dat de 2008 gouden medaillewinnaar een aanval gelanceerd, was Shin klaar met een tegenaanval; dit veroorzaakte dubbele treffers die niet geldig zijn in de verlenging.

Ten slotte was er maar een seconde speeltijd over en Shin was teruggedrongen tot het einde van de piste. Heidemann zou maar één kans hebben om de winnende treffer te scoren.

Ze kreeg er 4. Bij de laatste treffer, scoort Heidemann.

Dit bracht de Koreaanse coach naar voren die een formeel protest indiende. Hoe kan een schermer zoveel aanvallen lanceren – allemaal dubbele treffers – binnen één seconde van de schermtijd?

In het tijdregistratiesysteem bij schermen worden alleen hele seconden getoond en zelfs de logs van de score en de tijd geven alleen hele seconden weer, geen tienden of honderdsten. Daar komt bij dat in een van de pauzes starte de timer ten onrechte de klok, zodat deze moest worden teruggezet naar één seconde. (Nogmaals, er is geen enkele regel of manier om de klok voor een fractie van een seconde in te stellen en geen methode van beoordeling om de tijd te bepalen.)

Britta Heidemann (DUI) na het scoren van de uiteindelijk winnende treffer.

Britta Heidemann (DUI) na het scoren van de uiteindelijk winnende treffer.

Na een lange vertraging voor het protest (meer dan 45 minuten), werd Shin van de piste begeleid door twee officials. Het besluit was definitief en Shin zou moeten strijden voor het brons. Heidemann zou gaan strijden voor de gouden medaille. Beiden zouden hierin falen. Shin verliest en krijgt geen medaille en Heidemann behaalt de zilveren medaille.

Korea’s coach kijkt toe als de officials een besluit nemen.

Korea’s coach kijkt toe als de officials een besluit nemen.

Je kunt hier de samenvatting van de halve finales en finale bekijken: http://www.eurovisionsports.tv/london2012/index.html?video_id=7873

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.